Îmbunătățește-ți Sănătatea și Performanțele Fizice prin antrenamente regulate.
Pregătirea fizică – ce este, cum funcționează, cum să-ți faci un plan de antrenament și care sunt beneficiile pe care le aduce în viața ta.
Pregătirea fizică se referă la procesul de îmbunătățire a performanțelor fizice prin antrenamente regulate și controlate.
Acestea pot include exerciții de întindere, fortificare musculară, cardio cât și alte forme de activitate fizică, cu scopul de a îmbunătății puterea, rezistența, flexibilitatea și coordonarea.
Pregătirea fizică poate fi efectuată în scopuri diverse, cum ar fi îmbunătățirea sănătății generale, îmbunătățirea performanței sportive sau atingerea unui scop specific de fitness.
Pregătirea fizică aduce o tonifiere semnificativă a musculaturii corpului, are un efect benefic asupra psihicului uman producând în mod regulat endorfine, care dau un ton bun zilei, de asemenea pregătirea fizică mai are și un efect asupra concentrării la locul de muncă.
Cum funcționează programul de pregătire fizică – antrenamentul.
Programul de Pregătire fizică este un proces prin care o persoană își îmbunătățește condiția fizică prin exerciții fizice regulate combinate și suplimentate de o alimentație sănătoasă.
Ce include pregătirea fizică de la Transilvania Recovery Centre?
Această formă de activitate poate include activități precum:
- Exerciții de forță: care ajută la îmbunătățirea puterii musculare și a densității osoase.
- Exerciții cardio: care ajută la îmbunătățirea capacității de a efectua activtăți fizice intense pentru o perioadă mai lungă de timp.
- Flexibilitate și streching: care îmbunătățesc răspunsul muscular la solicitări și reduc riscul de accidentare.
Ce trebuie să faci pentru a începe un program de pregătire fizică?
Pentru a începe un program de pregătire fizică, este important să stabilești un obiectiv clar și să-ți creezi un plan de antrenament care să se potrivească stilului tău de viață.
Este recomandat să începi cu exerciții ușoare, mai ales dacă nu ai practicat nici o formă de sport pentru o perioadă mai îndelungată de timp, apoi să mărești treptat intensitatea și durata acestora.
De asemenea, este important să incluzi o alimentație echilibrată care să ajute corpul să susțină efortul fizic depus și să aloci timp suficient pentru odihnă și recuperare între perioadele de antrenament.
Să nu uiți de hidratare, pentru un program eficient de pregătire fizică, consumul de apă este foarte important în această etapă, având în vedere faptul că efortul depus va elimina foarte multă apă prin sudoare și nu numai.
Este important pentru început să consumați o cantitate de 1 litru pentru fiecare 25 de kg din masa dumneavoastră corporală. Aceasta este o formula agreată în rândul antrenorilor de fitness și sport.
De asemenea pentru o pregătire fizică corectă este important să te asiguri că te antrenezi într-un mod sigur, evitând accidentările și nu evita să-ți consulți medicul dacă apar orice fel de dureri. O durere de obicei poate ascunde o problemă și în cazul în care durerea pe care o întâmpini nu trece de la o ședință la alta (sau în termen de cel puțin 2-3 zile) nu încerca să forțezi lucrurile.
Cum să-ți construiești un plan de pregătire fizică.
Pregătirea fizică presupune un plan de antrenament eficient, este important ca mai înainte de toate să consulți un medic sau să-ți faci o evaluare fizică la un centru medical pentru a depista dacă ai vreo problemă medicală care, netratată să producă efecte greu de remediat.
Planul de pregătire fizică, presupune:
- Stabilirea obiectivele: prin pregătirea fizică vei decide ce vrei să îmbucățești: cum ar fi forța, rezistența, flexibilitatea sau masa musculară.
- Evaluarea nivelului actual: Analizează-ți nivelul actual al stării corpului tău, este important să știi exact care este condiția fizică de care dispui în momentul în care dorești să te apuci de exerciții și să știi cât efort este nevoie și recomandat să depui. Este important să urmărești și să evaluezi forța, flexibilitatea și nu în ultimul rând care este starea de formă cardio-respiratorie.
- Alegerea tipul de exerciții care să-ți facă plăcere. Alege exerciții care se potrivesc stilului tău și a obiectivelor pe care le-ai ales. Este important ca acestea să fie pliate pe nivelul tău actual de fitness și de forță.
- Crearea unui program de antrenament. Construiește un program care să includă o varietate de exerciții, inclusiv antrenamente de forță, cardio și flexibilitate. Asigură-te că programul tău de antrenament include și perioade de odihnă și recuperare. Este important ca la început să iei în considerare un repaus de 1-2 zile între un antrenament și altul.
- Personalizarea planului. Personalizează-ți și ajustează-ți programul de antrenament în funcție de stilul de viață și în timp, în funcție de progresul pe care-l faci.
- Monitorizarea progresului. Înregistrează-ți progresul prin măsurarea performanței și a modificărilor în greutate, masă musculară și compoziție corporală.
- Revizuirea periodică a planului de pregătire fizică pe care l-ai făcut. Revizuiește-ți planul de antrenament periodic pentru a te asigura că îți atingi obiectivele și că îți menții interesul și motivația.
Este important să te antrenezi într-un mod sigur, evitând accidentările și să îți consulți medicul dacă apare orice condiție medicală.
Pregătirea fizică și beneficiile pe care le aduce în viața ta.
Pregătirea fizică poate aduce numeroase beneficii pentru practicantul activ. Are menirea să tonifice musculatura, să întărească sănătatea și să sporească puterea psihică și mentală, făcându-l pe acesta mai atent, mai concentrat și mai pozitiv.
Nu mai este nici un secret pentru nimeni că primul efect pe care o aduce pregătirea fizică regulată este că întărește sistemul imunitar și îmbunătățește la modul general starea de sănătate. Antrenamentele regulate pot reduce riscul unor boli cronice, cum ar fi diabetul, hipertensiunea arterială și în general bolile de inimă.
Pregătirea fizică facilitează o ventilație mai bună a aparatului respirator, permițând astfel o oxigenare mai bună a întregului organism. De asemenea mai ajută și la menținerea unei greutăți sănătoase, astfel presiunea pe articulațiile picioarelor este redusă considerabil, iar coordonarea mișcării este de asemenea îmbunătățită.
Starea de spirit este semnificativ îmbunătățită. Pregătirea fizică poate stimula eliberarea de endorfine, hormoni responsabili cu starea de bine. Acest lucru poate îmbunătății dispoziția și poate reduce simptomele de depresie și anxietate.
Performanța la locul de muncă este îmbunătățită vizibil. Pentru cine se confruntă cu livrarea sarcinilor la timp sau cu deficit de concentrare, un program de antrenament regulat poate să rezolve problemele de concentrare și productivitate, oferindu-i mai multă energie și determinare în realizarea sarcinilor. Asta în cazul în care nu s-a fentat în CV și la interviu, în cazul acesta nici un exercițiu nu mai poate salva situația.
Indiferent dacă obiectivul este să-ți îmbunătățești performanța sportivă, sau să-ți menții o greutate potrivită pentru o mobilitate mai bună sau pur și simplu să o stare de bine în general, Pregătirea Fizicăeste soluția potrivită.
Pregătirea fizică ajută să-ți dobândești o încredere în forțele proprii mai mare. Îmbunătățirea stării tale fizice și atingerea obiectivelor pe care le-ai propus în planul de antrenament poate crește încrederea și îți poate oferi un sentiment de realizare.
Și nu în ultimul rând, pregătirea fizică te păstrează tânăr și frumos, așa că recomandăm practicanților de exerciții fizice regulate celibatari relații amoroase de succes.