Skip links
Published on: Uncategorized

Osteoporoza

Ce este?

Boală osoasă în care oasele devin atât de fragile și slabe, astfel încât acestea se pot fractura de la o simplă căzătură sau chiar și atunci când strănuți. 

Atunci când este observat la microscop, osul apare ca un fagure de miere unde găurile și spațiile din os sunt mult prea mari, ceea ce determină apariția fracturilor la nivelul oaselor din simple accidente sau mișcări bruște. Oasele osteoporotice își pierd densitatea și masa și conțin o structură anormală a țesuturilor. Pe măsură ce își pierd din densitate, acestea devin din ce în ce mai fragile, iar cu timpul, această afecțiune devine mult mai serioasă, cât timp nu este tratată. 

Osul este un țesut viu care este în mod constant descompus și înlocuit. Osteoporoza apare atunci când procesul de regenerare nu se mai întâmplă corespunzător. Osteoporoza afectează bărbații și femeile de toate rasele, însă femeile albe și asiatice, în special cele mai în vârstă care au trecut în menopauză, sunt supuse riscului dezvoltării acestei afecțiuni. Medicamentele, alimentația sănătoasă alături de exerciții fizice (cu specialiști) pot ajuta prevenirea pierderii densității osoase și întărirea oaselor fragile. 

Care sunt simptomele acestei boli?

De obicei, nu există simptome în stadiile incipiente ale pierderii osoase, însă odată ce oasele au fost slăbite, este posibil să observați următoarele simptome: 

 • Dureri de spate, cauzate de o vertebră fracturată;
 • Pierderea înalțimii în timp;
 • Postura înclinată a corpului;
 • Ruperea unui os mai ușor .

Cum putem preveni apariția acestei boli?

 • Proteina este un element constitutiv esențial al osului;
 • Greutatea corporală – subponderabilitatea crește șansele pierderii osoase și a fracturilor, iar greutatea în exces crește riscul fracturilor la nivelul brațelor și a încheieturilor mâinii. Ca atare, menținerea unei greutăți corporale adecvate este benefică pentru oase, dar și pentru sănătate, în general;
 • Calciu – bărbații și femeile cu vârstele cuprinde între 18-50 de ani au nevoie în jur de circa 1000 de miligrame de calciu pe zi. Această cantitate zilnică crește până la 1200 de miligrame pentru femeile care împlinesc vârsta de 50 de ani și pentru bărbații de 70 de ani;
 • Vitamina D – îmbunătățește abilitatea corpului de a absorbi calciul pentru sănătatea oaselor. 

Terapii cu diverse aparate de putere mare și exerciții sub atenta supraveghere a terapeuților, Transilvania Recovery Centre îți pune la dispoziție mai multe servicii în acest sens, alături de cei mai cunoscuți și profesioniști terapeuți

 • Exercițiile fizice – acestea vă pot ajuta să construiți oase puternice și să încetiniți pierderea osoasă. Activitatea fizică aduce beneficii la nivelul oaselor, indiferent de când începeți să faceți mișcare, dar veți obține cele mai multe beneficii dacă începeți să faceți mișcare regulat de când sunteți tineri. Pentru cei deja afectați, specialiștii noștri vor avea grijă să faci exercițiile potrivite pentru corpul și nevoile tale. Acest serviciu este personalizat în funcție de fiecare pacient în parte.

Electroterapia – reprezintă o serie de tratamente care utilizează electricitatea ca metodă pentru:

 • reducerea durerii;
 • tratamentul disfuncției neuromusculare:
 • îmbunătățirea circulației în corp;
 • întârzie atrofia musculară;
 • repararea țesuturilor;
 • îmbunătățirea mobilității articulare;
 • îmbunătățirea microcirculației și sinteza proteinelor pentru vindecarea rănilor;
 • tratarea edemului acut și cronic;
 • întărirea mușchilor;
 • promovarea creșterii oaselor;
 • induce fluxul arterial, venos și limfatic;
 • îmbunătățirea permeabilității vaselor de sânge;
 • îmbunătățirea fizică a corpului, în general.

Unitățile de electroterapie constă într-un dispozitiv alimentat de baterii conectate prin fire la plăcuțele de electrozi adezivi care sunt așezate pe piele. Odată ce electrozii sunt atașați, iar unitatea este pornită, un curent electric ușor este transmis către piele prin intermediul electrolidului pentru a trata afecțiunea pacientului.

3. Sistemul Super Inductiv (Super Inductive System) reprezintă tratamentul perfect pentru ameliorarea durerii sistemului neuromuscular și al articulațiilor scheletice. Construcția acestui aplicator permite realizarea terapiei fără a fi nevoie de a avea contact direct cu pielea, având în vedere confortul pacientului și al terapeutului. Acest sistem folosește un câmp electromagnetic de înaltă intensitate pentru a stimula efectele curative ale acestuia și de a ameliora durerea din corp. Țesutul neuromuscular este depolarizat pentru a promova construcția musculară în corp și de a trata diferite tulburări ale sistemului neuromuscular și al articulațiilor scheletice.

• Teoria endogenă a opioidelor durerii – 2-10 Hz
De obicei, endorfinele sunt opioidele endogene ale omului care sunt eliberate în mod natural pentru a ameliora durerea din corp. Terminațiile nervoase pot fi stimulate de către SIS prin folosirea frecvențelor cuprinse între 2-10 Hz, pentru a înlătura durerea și pentru a trata afecțiuni cronice precum durerile de spate sau durerile articulare.

• Teoria controlului durerii (Gate Control Theory of Pain) – 60-100 Hz
Durerea este indusă în centrul de interpretare al creierului prin fibrele nervoase cu un diametru subțire din corp și prin ”poarta coloanei vertebrale” (spinal gate), iar fibrele cu un diametru destul de mare închid această poartă a spinării și oprește transferarea durerii către creier. Astfel, stimularea zonei afectate cu SIS, cu frecvențe cuprinse între 60-100 Hz, fibrele nervoase cu diametrul mare sunt afectate, iar acesta este folosit pentru stările acute și subacute ale corpului.

• Teoria modelului periferic al durerii (Peripheral Pattern Theory of Pain) – 120-140 Hz

Corpul simte durerea deoarece această stare este trimisă către creier ca o informație codificată prin intermediul sistemului nervos periferic. Aceasta este transferată către centrul de interpretare al creierului unde este decodificat și interpretat ceea ce generează durerea acută în corp. Astfel, prin intermediul Sistemului Super Inductiv, cu frecvențe cuprinse între 120-140 Hz, informațiile codificate ale durerii nu mai sunt interpretate de către creier, astfel încât se înlătură durerea din corp.

4. Terapia TECAR are scopul de a vindeca corpul prin căldură. Mai exact, aceasta este o formă de termoterapie endogenă bazată pe unde radio pentru a vindeca zonele afectate și de a înlătura durerea din corp.

Atunci când ne rănim o parte a corpului, avem tendința de a masa zona afectată pentru a înlătura durerea. Ce se întâmplă de fapt este că nervii din jurul zonei sunt stimulați, iar informațiile codificate ale durerii care sunt transmise creierului devin confuze. Astfel, durerea deși rămâne aceeași, creierul nu o înregistrează la fel de mult.

În aceeași măsură funcționează terapia TECAR prin faptul că electrozii atașați deasupra zonei afectate oprește nervii care produc această durere, iar efectele inflamației dispar împreună cu durerea. În plus, acest efect al terapiei accelerează metabolismul și determină sângele să curgă mai repede pentru a stimula efectele de vindecare ale sistemelor naturale din corp în zona respectivă.

Toate tipurile de terapie menționate mai sus au rezultate extraordinare în cazul pacienților care suferă de osteoporoză și nu numai. La Transilvania Recovery Centre am achiziționat aparatele cele mai noi și de cea mai înaltă frecvență existențe pe piață la ora actuală. Iar pe principiul ”omul sfințeste locul”, terapeuții noștri sunt extrem de vechi în domeniu, acumulând experiență înclusiv alături de sportivii de performanță.

Leave a comment