Skip links
Published on: Kinetoterapia

Transformă-ți viața prin magia kinetoterapiei: redescoperă-ți puterea și sănătatea.

kinetoterapie

 

Transformă-ți viața prin magia kinetoterapiei: redescoperă-ți puterea și sănătatea.

“Descoperă cum kinetoterapia te poate ajuta să îți îmbunătățești starea fizică și emoțională”

 

Kinetoterapia și tipurile ei, Cum funcționează, Când este necesară, Diferența dintre kinetoterapie și fizioterapie, Beneficii.

Kinetoterapia – Ce este și cum funcționează.

Kinetoterapia este o formă de terapie care se concentrează pe recuperarea și îmbunătățirea mobilității prin intermediul exercițiilor fizice, mișcărilor active și pasive sau masaj.

Este un tratament prin mișcare, care poate fi aplicat pentru a trata o varietate de afecțiuni, de la cele acute, cum ar fi accidentări sau intervenții chirurgicale, la cele cronice, cum ar fi afecțiunile degenerative sau neurologice.

Aceasta este o formă de tratament eficient și esențial pentru recuperarea sănătății și mobilității.

Kinetoterapia și tipurile ei.

Sunt recunoscute până în prezent doar trei tipuri de terapie din sfera kineto și anume:

  • Kinetoterapia de recuperare
  • Kinetoterapia pediatrică
  • Kinetoterapia profilaxică.

Kinetoterapia de recuperare este un domeniu al kineto care se concentrează pe refacerea funcțiilor organismului afectare de traume sau anumite afecțiuni prin intermediul unui set de exerciții specifice de recuperare.

Acest tip include exerciții pentru întărirea mușchilor, exerciții pentru îmbunătățirea echilibrului și coordonării, precum și exerciții tehnici de relaxare și masaj medical.

Scopul final al acestei forme de remediu este de recuperare, de a ajuta pacientul să-și recâștige cât mai mult din funcționalitatea pierdută cât și de a-și îmbunătății calitatea vieții.

Kinetoterapia pediatrică este o formă de terapie fizică care se concentrează pe tratarea şi prevenirea afecţiunilor musculo-scheletice şi de dezvoltare la copii.

Această formă poate include exerciţii de întărire, îmbunătăţire a flexibilităţii, coordonării şi echilibrului, precum şi exerciţii de recuperare după o accidentare sau o intervenţie chirurgicală.

Acest tip de terapie poate fi benefică pentru copii cu dizabilități fizice sau neuro-motorii, precum și pentru cei cu probleme de postură sau de coordonare.

Kinetoterapia profilaxică este o formă de terapie fizică care se concentrează pe prevenirea afecțiunilor musculo-scheletice și a leziunilor sportive prin intermediul exercițiilor de întărire, îmbunătățire a flexibilității, coordonării și echilibrului.

Acest tip poate fi benefică pentru persoanele care practică sporturi sau au un stil de viață activ, precum și pentru persoanele în vârstă sau cele care au o istorie de probleme musculo-scheletice.

Scopul kinetoterapiei profilaxice este de a preveni apariția afecțiunilor sau leziunilor prin îmbunătățirea forței musculare, flexibilității, coordonării și echilibrului, precum și prin educarea pacientului în ceea ce privește tehnicile corecte de mișcare și postură.

Cum funcționează.

Forma acesta de tratament este una personalizată,  în funcție de nevoile și obiectivele pacientului și este strâns legată de afecțiunea de care suferă acesta în momentul în care ajunge în fața kinetoterapeutului.

Procedurile sunt variate, însă această tehnică este folosită preponderent pentru ameliorarea simptomelor pacienților cu afecțiuni musculo-scheletice, cum ar fi durerea de spate, leziuni sportive, probleme de postură sau pentru a preveni apariția lor.

Kinetoterapia funcționează prin intermediul unor practici combinate de exerciții fizice specifice și tehnici de masaj, care ajută la îmbunătățirea mobilității articulare, forței musculare, flexibilității, coordonării și echilibrului.

Aceasta mai poate include o veritate de exerciții cum ar fi și exercițiile de întărire, streching, terapie prin mișcare, terapie manuală, terapie prin joc și exerciții de echilibru.

Kinetoterapeutul va evalua pacientul pentru a determina care exerciții sunt cele mai potrivite pentru nevoile lui și va monitoriza progresul acestuia în timpul tratamentului.

În plus, pot include recomandări pentru modificări ale stilului de viață, cum ar fi schimbarea poziției în timpul muncii sau modificarea tehnicilor de efectuare a anumitor activități cum sunt ridicarea greutăților, activităților sportive  și a mersului corect, pentru a îmbunătății starea de sănătate și performanța generală.

kinetoterapiaCând este necesară.

Este necesara pentru cei care au suferit traume sau intervenții chirurgicale și care au nevoie să-și îmbunătățească funcțiile corporale. Această formă de terapie ajută la recuperarea completă și rapidă a persoanelor cu afecțiuni neurologice, precum boala Parkinson sau scleroza în plăci.

Aceasta este recomandată și pentru a reduce simptomele unor boli cronice.

Printre cei pentru care se mai recomandă această formă de terapie se mai numără și sportivii de performanță, deoarece este esențială pentru accelerarea recuperării după un accident sportiv și pentru prevenirea accidentelor viitoare.

Mai este recomandată și pentru copii și adolescenții care practică o formă de sport de performanță, pentru a-i ajuta să-și tonifice musculatura și să-și întărească oasele.

Această formă de terapie oferă beneficii semnificative în pregătirea pentru sarcină, contribuind la un tonus general optim și armonizând funcțiile fizice și psihice pentru viitoarea mamă.

Medicii mai recomandă kineto și pentru o serie de afecțiuni des întâlnite în rândul pacienților care le calcă pragul, redăm mai jos o listă cu cele mai des întâlnite afecțiuni pentru care se recomandă această formă de terapie însă lista nu este exhaustivă:

  • Afecțiuni ortopedice
  • Afecțiuni reumatologice
  • Deficiențe ale coloanei vertebrale
  • Afecțiuni neurologice
  • Afecțiuni ale aparatului respirator
  • Afecțiuni cardio-vasculare
  • Afecțiuni endocrino-metabolice
  • Afecțiuni gineco-abdominale, sarcină
  • Tulburări de statică a membrelor inferioare
  • Leziuni musculare, distrofii musculare, leziuni sportive
  • Oboseala, stres cronic, depresii

Diferența dintre kinetoterapie și fizioterapie.

Kinetoterapia și fizioterapia sunt terapii complementare, care au ca scop îmbunătățirea sănătății și funcționării fizice.

Însă, există o diferență importantă între cele două terapii.

Acest tip de tratament se concentrează asupra recuperării funcției motorii și a mobilității prin intermediul exercițiilor fizice și al terapiei manuale.

Este utilizată în tratarea afecțiunilor musculo-scheletice, precum și în recuperarea după accidentări sau intervenții chirurgicale.

Pe de altă parte, fizioterapia se concentrează asupra îmbunătățirii funcționării sistemelor corporale, inclusiv musculo-scheletic, respirator, cardiovascular și nervos.

Fizioterapeuții utilizează o gamă largă de tehnici, cum ar fi electroterapia, masajul și terapia manuală, pentru a trata afecțiunile și a îmbunătăți funcționarea generală a organismului.

În concluzie, diferența dintre acestea constă în faptul că kinetoterapia se concentrează asupra recuperării funcției motorii și a mobilității, în timp ce fizioterapia se concentrează asupra îmbunătățirii funcționării sistemelor corporale în ansamblu.

Ambele terapii pot fi folosite împreună pentru a obține rezultate optimale în tratament.

Beneficii.

Aceasta are mai mulete beneficii care-i dau titlul de terapie eficientă pentru afecțiunile scheleto-musculare. Printre cele mai importante beneficii ale acestei forme de terapie se numără:

  • îmbunătățirea mobilității
  • prevenirea durerilor și a accidentărilor
  • accelerarea procesului de vindecare
  • prevenirea complicațiilor post-intervenției chirurgicale
  • îmbunătățirea funcțiilor fizice și psihice
  • prevenirea și tratarea problemelor de postură
  • ameliorarea durerilor cronice.

Leave a comment