
Înainte, medicii obișnuiau să prescrie odihna la pat pentru durerile de spate, însă acum suntem conștienți de faptul că acest lucru se poate dovedi a fi nociv pentru corp, în multe cazuri. Odihna la pat poate agrava durerea de spate și poate duce către alte complicații.
Care sunt cauzele apariției durerilor de spate?
- Suprasolicitarea mușchilor sau a ligamentelor. Acest lucru se întâmplă de obicei în cazul ridicării unei greutăți în mod repetat sau a unei mișcari bruște, incomode care poate tensiona mușchii spatelui și ligamentele spinării;
- Discuri inflamate sau rupte. Discurile acționează ca niște perne între oase (vertebre) în coloana vertebrală. Materialul moale din interiorul unui disc se poate inflama sau rupe și poate apăsa pe un anumit nerv care provoacă durerea. Totuși, puteți avea un disc inflamat sau rupt fără dureri de spate.
- Artrită. Osteoartrita poate afecta partea inferioară a spatelui. Artrita la nivelul coloanei poate duce la îngustarea spațiului din jurul măduvei spinării, o afecțiune numită stenoză spinală.
- Osteoporoza. Vertebrele coloanei pot dezvolta fracturi dureroase atunci când oasele devin poroase și fragile.
Cum puteți înlătura și preveni durerile de spate?
Exercițiu. Nu te odihni mai mult de o zi sau două. Este foarte important să te ridici și să începi să te miști din nou. Exercițiile fizice s-au dovedit a fi cea mai eficientă metodă de a ameliora rapid durerile de spate;
Mersul pe jos și înotul;
Crește-ți forța și flexibilitatea mușchilor. Exercițiile musculare la nivel abdominal și la nivelul spatelui o să asigure buna funcționare a acestora;
Menține-ți o greutate sănătoasă. Supraponderabilitatea încordează mușchii spatelui pentru a susține greutatea corpului;
Renunțați la fumat. Fumatul crește riscul durerilor lombare cu fiecare țigară fumată.
Un somn odihnitor este mult mai important pentru sănătatea ta decât orice dietă strictă! Majoritatea proceselor de regenerare a țesuturilor au loc în timpul somnului, iar acesta este benefic pentru bunăstarea ta și pentru sănătatea ta mintală și fizică!
În timp ce ești treaz, corpul tău produce o substanță chimică numită adenozină care se acumulează constant pe tot parcursul zilei și, în cele din urmă, provoacă somnolența, transmițând corpului faptul că sunteți pregătiți pentru culcare.
Relația dintre somn și starea de veghe (trezire) sunt controlate de două sisteme: ceasul biologic (sau ritmul circadian) și dorința de somn a corpului pentru a se regenera. Ritmul circadian este ciclul biochimic care se repetă la aproximativ 24 de ore și controlează somnul, timpul de trezire, foamea, temperatura corpului și eliberarea hormonilor.
De cât somn avem nevoie?
Pornind de la faptul că petrecem aproximativ ⅓ din viața noastră dormind, probabil că vă întrebați de cât de mult somn avem cu adevărat nevoie? Cantitatea perfectă de somn variază în funcție de vârstă și de persoană.
O persoană adultă de vârstă mijlocie are nevoie de 7 până la 9 ore de somn pentru a permite creierului și corpului să se regenereze peste noapte. Pentru bebelușii între 0 și 3 luni, orele de somn trebuie să fie între 14 și 17 ore, iar odată cu înaintarea în vârstă, acestea scad.
Ce se întâmplă atunci când nu dormim suficient?
- Risc crescut de diabet. Insulina este responsabilă să ajute organismul în a transforma glucoza în energie și să descompună grăsimile și proteinele.
- Atunci când corpul rezistă insulinei, celulele din corp nu reușesc să utilizeze hormonii în mod eficient ceea ce determină nivelurile ridicate de zahăr din sânge.
- Risc crescut de hipertensiune arterială. Lipsa prelungită de somn afectează capacitatea organismului de a face față stresului.
- Afectarea memoriei cognitive. Lipsa somnului afectează capacitatea creierului de a-și aminti informații importante și de a le reține.
- Afectează abilitățile de concentrare și de rezolvare a problemelor.
- Riscul crescut pentru apariția bolilor de inimă.
- Creșterea în greutate. Atunci când dormi mai puțin decât ar trebui, veți experimenta un echilibru diferit de hormoni în corp care poate duce la pofta de mâncare nesănătoasă, cu mai multe calorii.

3. Un program personalizat de kinetoterapie te poate ajuta enorm în a-ți modifica stilul de viață și îmbunătățește starea generală de sănătate și bunăstarea personală! Acest tratament specializat este extrem de benefic pentru:
- Reducerea sau eliminarea durerii din corp;
- Evitarea operațiilor chirurgicale;
- Îmbunătățirea mobilității;
- Recuperarea după un accident vascular cerebral;
- Prevenirea/ recuperarea după un accident sportiv;
- Gestionarea diabetului și a afecțiunilor vasculare;
- Gestionarea bolilor cardiace și pulmonare.

4. Alimentele oferă energie pentru activitatea fizică pe care o desfășori de-a lungul zilei. Pe măsură ce devii mai activ, nevoile tale de energie se pot schimba. Astfel, pentru a obține energia de care ai nevoie, trebuie să consumi cantitatea adecvată de:
- Proteină care este necesară pentru menținerea și reconstruirea țesuturilor;
- Carbohidrați care sunt sursa de energie preferată a organismului;
- Grăsimi;
- Apă pentru a o înlocui pe cea pierdută în activitățile fizice.
O dietă corepunzătoare vă poate oferi toate substanțele nutritive de care organismul are nevoie. Astfel, pentru o dietă corectă, trebuie să țineți cont de următoarele:
- Echilibru – consumați numărul recomandat de porții din fiecare grupă de alimente;
- Varietate – varietatea fiecărui grup de alimente asigură toți nutrienții de care aveți nevoie;
- Moderație – nu mâncați în exces, ci câte puțin din toate. Toate alimentele se încadrează într-o dietă sănătoasă, atât timp cât consumați cu moderație.
5. Apa ne reglează temperatura corpului, ne menține articulațiile lubrifiate, previne infecțiile și furnizează substanțe nutritive organismului nostru. În plus, rinichii și ficatul nostru lucrează din greu pentru a scăpa de toxinele din corpul nostru și depinde de apă pentru a-și face treaba!
Apa reprezintă aproximativ 70% din greutatea corpului nostru și, deși poți supraviețui zile întregi fără alimente, deshidratarea te poate ucide în câteva zile sau chiar ore, în funcție de temperatură și mediul în care trăiești. Pe parcursul zilei, cantități mici de electroliți esențiali pentru celule, se pierd împreună cu apa eliminată prin transpirație sau sport.
Corpul pierde constant apă și electroliți pe tot parcursul zilei prin respirație, transpirație, urină și mișcări intestinale, astfel încât chiar și o ușoară deshidratare ne poate epuiza și poate afecta multe dintre funcțiile zilnice ale corpului nostru.
6. După o zi plină la muncă, este de așteptat să fii prea obosit pentru a face sport, însă acesta îți poate face mai mult bine decât te-ai aștepta! Ceea ce mulți oameni nu recunosc neapărat este faptul că numai câteva minute de mișcare vă poate schimba în mod semnificativ starea de spirit, de la lent și somnoros – la energizat și revigorat. Oboseala va scădea cu până la 65%.
7. Ce este kinetoterapia?
Este o formă de terapie fizică asistată pentru reabilitarea funcțiilor motrice diminuate de-a lungul timpului și care tratează anumite afecțiuni specifice. Mai exact, scopul acesteia este de a menține condiția fizică și psihică a individului la niveluri optime prin masaj și exerciții fizice.
Când este necesară kinetoterapia?
Kinetoterapia este necesară oricând se observă dezaliniamente în postura corpului, în special în perioada de creștere a copiilor și adolescenților. Poziția ocupată la birou poate fi extrem de dăunătoare coloanei vertebrale deoarece influențează forma acesteia, iar pentru cei care sunt în perioada de creștere, aceasta poate avea consecințe pe termen lung.
Obiectivele kinetoterapiei sunt:
- Relaxarea;
- Corectarea posturii;
- Să ajute la creșterea mobilității articulare;
- Să ajute la creșterea forței și rezistenței la nivelul mușchilor;
- Să îmbunătățească coordonarea, controlul neuro-muscular al echilibrului și mișcării;
- Să reducă sensibilitatea
În cadrul clinicii Transilvania Recovery Centre, am adunat cei mai cunoscuți și profesioniști terapeuți. Aceștia au ani de experiență în spate cu cazuri din cele mai diverse și dificile, de la sportivi de performanța până la reveniri postoperatorii rapide. În același timp, aparatele cu care lucrăm sunt extrem de puternice și au efecte imediate.
Odată ajuns la noi, primul pas este o analiză atente a problemei cu care te prezinți, unul dintre terapeuți face un plan personalizat de recuperare, în funcție de nevoile tale. Noi credem că este extrem de importantă o privire de ansamblu asupra stilului de viață, mereu este loc de îmbunătățiri. Așadar să nu te miri dacă vom veni cu sfaturi despre nivelul de hidratare al corpului, somn sau alimentație. Un corp sănătos și putenic, favorizează și grăbește refacerea celulară! Vino și tu la noi!
Permalink