Durerea lombara

Durerea lombară

Durerea de spate sau lumbago, este un simptom al unei afecțiuni a coloanei vertebrale. Majoritatea adulților au experimentat măcar o dată durerea lombară, iar cauzele sale sunt variate. Atât femeile cât și bărbații pot prezenta această afecțiune la momente neprevăzute în viață lor, fie când se suprasolicită din punct de vedere fizic fie când rămâne în poziții nesănătoase (statul multe ore la birou, munca in mediu umed/rece, munca în genunchi – pentru cine lucrează în finisaje etc.) care afectează coloana.

CUPRINS

  1. Ce este durerea lombară?
  2. Tipuri de durere lombară
  3. Simptomele durerii lombare
  4. Cauzele durerii lombare
  5. Factori de risc (individuali / ocupaționali) – durere lombară
  6. Tratament
  7. Prevenție

Ce este durerea lombară?

Spatele este format din oase, articulații, mușchi, ligamente și nervi, și oferă flexibilitatea necesară pentru a ne permite să ne mișcam și să ne dezvoltăm forța, precum și pentru a ne oferi sprijin. Coloana vertebrală are o capacitate remarcabilă de a se adapta la nevoile organismului, însă zona lombară este mai predispusă la leziuni și durere, din cauza stilului de viață contemporan.

Zona lombară a spatelui oferă trunchiului susținere și permite mișcarea prin răsucire, flexie și extensie.

Durerea de spate lombară poate surveni de obicei pe fondul unor leziuni care apar la nivelul mușchilor, ligamentelor, nervilor, sau al discurilor intervertebrale etc.

Tipuri de durere lombară

Durere mecanică

Durerile lombare mecanice se manifestă prin dureri localizate în partea inferioară a spatelui, dar se pot extinde și spre fese sau spre picioare. Acestea sunt de obicei cauzate de leziuni ale vertebrelor și ale discurilor intervertebrale, ligamentelor, și oaselor care se află în jurul coloanei vertebrale, indiferent de mișcare sau activitate. De asemenea, durerile lombare pot fi prezente chiar și în momentul în care corpul se află în repaus.

În general, rezultatul unei activităţi fizice excesive, ridicarea greșită a unei greutăți mari, accidentări sau cazăturile de la înălțime, în special la persoanele sedentare, provoacă durere în muşchii şi ligamentele din regiunea lombară.

Mai mult de 1/3 din persoanele din întreaga lume suferă de dureri lombare joase sau moderate, acestea având un impact semnificativ asupra calității vieții.

Durere radiculară

Este un tip de durere cauzat de o leziune la nivelul nervului spinal. Tiparul durerii radiculare îl urmează pe cel al durerii mecanice. Aceasta se manifestă uneori prin senzații de arsură, amorțeală sau slăbiciune care pleacă din rădăcină nervului și se extind spre josul picioarelor sau al piciorului.

Simptomele durerii lombare:

  • Durere repetitivă, senzație de disconfort continuu;
  • Durere care iradiază în zonele din apropierea celei în care a apărut;
  • Durere puternică după o perioadă de repaus sau una de odihnă;
  • Durere intensă, ascuțită, în mers sau în timpul desfășurării activităților zilnice;
  • Dureri după o inflamație sau o leziune;
  • Durere atroce la schimbarea poziției;
  • Amorțeli sau furnicături la nivelul spatelui, ce pot coborî pe bazin și picior;
  • Transpirații sau febră;
  • Slăbiciune la nivelul picioarelor;
  • Dificultăți la urinare, senzație de urinare incontrolabila, jet urinar întrerupt.

Cauzele durerii lombare

Întinderi musculare

Întinderile musculare pot apărea brusc ca urmare a unei acțiuni puternice/bruște sau pot fi progresive și apar în timp, pe fondul unor mișcări repetitive.

Hernie de disc lombară

Este o durere lombară, ce apare atunci când un disc lombar este lezat și străpunge stratul exterior, afectând o rădăcină nervoasă din imediata apropiere. Durerile sunt severe, intense și de lungă durată.

Boli ale discurilor intervertebrale

Odată cu înaintarea în vârstă se produce o degradare a discurilor intervertebrale, o deshidratare la nivelul acestora până la distrugerea lor, ceea ce denotă dureri puternice în zona lombară.

Stenoza la nivelul coloanei vertebrale

Îngustarea canalului spinal în care se afla rădăcinile nervoase provoacă o durere intensă în zona lombară.

Osteoartrita coloanei vertebrale

Apare tot că urmare a înaintării în vârstă este o afecțiune degenerativă, având un progres lent și vizând uzura discurilor și a articulațiilor fațetelor.

Curbarea coloanei vertebrale

Scolioza este o deformare sau o curbură anormală a coloanei vertebrale, asociată cu dureri de spate, cel mai des întâlnită în zona bazinului, adică în partea inferioară a spatelui.

Traumatisme la nivelul coloanei vertebrale

Un traumatism provocat de o căzătură de la înălțime, o rana prin împușcare sau înjunghiere, poate cauza leziuni și fracturi ale coloanei vertebrale lombare, deoarece se exercită o presiune mai puternică pe aceasta.

Infecții

Infecțiile la nivelul coloanei vertebrale pot fi fatale, dacă nu sunt tratate la timp. Deși sunt cauze ale durerilor lombare mai rar, infecțiile pot apărea că urmare a unor proceduri chirurgicale sau din cauza unui sistem imunitar compromis de boli cronice.

Tumori

La nivel organismului se pot forma anumite tumori care se deplasează prin sânge și ajung la nivelul coloanei vertebrale, unde se fixează și cresc în dimensiuni.

Boli autoimune

Boala Crohn, Lupusul, artrita reumatoida, spondiloza anchilozanta și alte boli autoimune pot da dureri de spate în zona lombară.

Factori de risc (individuali / ocupaționali) – durere lombară

Persoanele supraponderale sau sedentare, precum și cei care ridică obiecte grele incorect sunt cei mai predispuși la lumbago. Printre factorii de risc pentru apariția durerilor lombare joase se numără atât factorii individuali cât și cei ocupaționali.

Factori individuali:

  • vârsta peste 45 ani;
  • factori antropometrici (anatomia și structura coloanei vertebrale);
  • tulburări de statică ale coloanei și mobilitatea acesteia;
  • integritatea și dezvoltarea masei musculare paravertebrale;
  • sarcina;
  • factori psiho-sociali (depresie, anxietate, stres);

Factori ocupaționali:

  • munca fizică grea ce impune în principal ridicarea greutăților;
  • vibrațiile la care sunt supuși muncitorii în construcții (de ex: cei ce utilizează pickhammer-ul);
  • menținerea aceleiași poziții în timp îndelungat (ortostatism prelungit sau munca de birou timp de câteva ore consecutive);

Tratament – durere lombară

Kinetoterapia

În primă fază, kinetoterapia își propune să reducă durerea și contractura musculară, precum și să echilibreze musculatura.

Apoi, kinetoterapeutul vă lucra pentru a întări musculatura lombară, abdominală și pelviană și pentru a ajuta coloana vertebrală să revină la activitate normală, precum și pentru a pregăti corpul pentru efort.

Kinetoterapia deține un rol fundamental în realizarea obiectivelor stabilite:

  • menținerea mobilității coloanei vertebrale;
  • corectarea pozițiilor vicioase;
  • refacerea forței și rezistenței musculare;
  • refacerea coordonării mișcărilor;
  • redobândirea funcționalității regiunii afectate.

Fizioterapia

Fizioterapia se axează pe utilizarea unor agenți fizici externi, are foarte multe beneficii pentru persoanele de toate vârstele și poate fi utilizată pentru a trata durerile lombare.

  • Terapia cu laser – presupune aplicarea unei lumini infraroşii asupra zonelor afectate pentru a îmbunătăți vindecarea țesuturilor moi, ceea ce duce la ameliorarea condițiilor acute și cronice. Utilizează emisii de lumină monocromatică de la diode luminoase de înaltă intensitate pentru a trata leziuni musculo-scheletice, condiții cronice și degenerative, dar și pentru a vindeca rănile. Sursa de lumină este pusă în contact cu pielea, permițând energiei fotonului să pătrundă în țesutul moale.
  • Terapia TECAR – transferă curent electromagnetic de înaltă frecvență prin toate țesuturile corpului și crează o bună localizare a efectului termic în țesut. Susține vindecarea atât la nivel microscopic cât și celular. Încălzirea țesuturilor are ca efect creșterea aportului de sânge în zonă, schimbul dintre vene și țesuturi având loc mai rapid. Astfel, țesutului i se furnizează mai mult oxigen și substanțe nutritive într-un timp mult mai scurt.
  • Sistemul Superinductiv (SIS – Super Inductive System) – această tehnologie se bazează pe intensitatea înaltă a câmpului electromagnetic, ce are efecte pozitive asupra țesutului uman. Printre aceste efecte terapeutice se numără ameliorarea durerii, vindecarea fracturilor, miorelaxarea, miostimularea și mobilizarea articulațiilor.
  • Aparat de electrostimulare Compex 8.0 (EMS) – este un tip de antrenament care folosește un dispozitiv portabil ce se aplică pe corp, stimulând mușchii prin intermediul unor electrozi mici care au rolul de a accelera antrenamentul muschilor și îmbunătățesc tonifierea corpului. Antrenamentul EMS este o modalitate de a tonifia corpul și de a consolida mușchii în mai puțin timp decât exercițiile fizice regulate.

Tratament medicamentos pentru lumbago

Tratamentul clasic pentru durerea lombară se concentrează pe ameliorarea simptomelor și menținerea pacientului în activitate. Astfel, medicul poate prescrie medicamente orale sau injectabile pentru a reduce durerea, inflamația și contracturile musculare ale spatelui (antiinflamatoare nesteroidiene, miorelaxante și analgezice).

Terapia manuală

Terapia manuală este adesea folosită pentru a reduce simptomele și pentru a gestiona stadiul acut al afecțiunii. Exercițiile concepute vor ajuta la întărirea mușchilor și la reeducarea corectă a mișcării. Practicarea unor activități, cum ar fi antrenamentele funcționale, pot fi benefice pentru îngrijirea pe termen lung a spatelui.

Tratament chirurgical pentru lumbago

Tratamentul chirurgical are loc doar că o ultimă soluție.

În cazul în care diferite tratamente nu reușesc să amelioreze simptomele, durerea poate deveni progresiv mai gravă și, prin urmare, este necesară o intervenție chirurgicală pentru a corecta cauza durerii. Tipul procedurii chirurgicale necesare poate varia în funcție de gradul durerii și localizarea acesteia.

Prevenție

Pentru a preveni durerile lombare, poziția corpului trebuie să fie corectată și să se ia măsuri profilactice, cum ar fi: adoptarea unui stil de viața activ (sport, plimbări, inot etc.) evitarea saltelelor prea moi și ridicarea greutăților cu atenție.