[vc_row][vc_column][vc_single_image image=”5984″ img_size=”full”][vc_column_text]Durerea de spate, o afecțiune comună în rândul adulților, poate avea un impact negativ asupra calității vieții și a performanței la locul de muncă și se numără printre cele mai frecvente cauze de dizabilitate la nivel global.
Durerea de spate este o afecțiune comună prezentă în toate țările și o cauză frecventă pentru care oamenii apelează la medic. De obicei, durerea de spate are forme ușoare și se ameliorează în decurs de 6 săptămâni. Cu toate acestea, dacă persistă mai mult de 12 săptămâni, poate deveni cronică. Deși rareori este asociată cu o boală gravă, durerea de spate poate fi însoțită de alte simptome, în funcție de cauza care a produs-o.
CUPRINS
- Tipuri de durere de spate
- Simptomele durerilor de spate
- Cauzele durerilor de spate
- Cauzele durerilor de spate cotidiene
- Durerea de spate – factori de risc
- Tratamente pentru durerile de spate
- Prevenirea durerilor de spate
Tipuri de durere de spate
În ceea ce privește durerile de spate, acestea pot fi împărțite în trei grupuri, în funcție de durata și de zona de manifestare:
- Durerea acută: e instalată recent și poate dura până la douăsprezece săptămâni
- Durerea subacută: reprezintă cea de-a doua parte a durerii acute, de la șase până la douăsprezece săptămâni
- Durerea cronică: persistă după cea de-a douăsprezecea săptămână
Spatele este o zonă complexă formată din coloana vertebrala, măduvă spinării, discuri intervertebrale, mușchi, ligamente, nervi și tendoane. Afecțiunile acestor structuri pot provoca dureri localizate sau se pot extinde pe o porțiune mai întinsă a spatelui, având diferite niveluri de gravitate.
În funcție de localizare, putem identifica patru tipuri de dureri de spate:
- în zona cervicală (la nivelul cefei)
- în zona toracică (zona de mijloc a spatelui)
- în zona lombară (în partea de jos a coloanei vertebrale)
- în zona coccisului (ultimul segment al coloanei vertebrale)
Simptomele durerii de spate
Durerea de spate în zona cervicală
Disconfortul sau durerea surdă sau ascuțită poate fi simțită între baza craniului și umerii superiori și poate să se extindă spre partea superioară a spatelui și brațelor. Mobilitatea gâtului și a capului poate fi limitată și pot apărea dureri de cap. Dacă durerea este cauzată de compresia rădăcinilor nervilor spinali, pot fi prezente și alte simptome, precum amorțeală, slăbiciune la nivelul brațului sau al mâinii, furnicături, senzații de arsura la nivelul brațului sau al mâinii, senzație de amorțeală sau de slăbiciune în picioare.
Trebuie consultat medicul dacă durerea cervicală a apărut ca urmare a unui accident sau este însoțită de amorțeală, greutate la respirație sau rigiditate la nivelul gâtului. În plus, orice durere cervicală intensă și persistentă necesită evaluarea de un medic specialist.
Durerea de spate în zona lombară
Durerea în zona lombară, pe care statul în picioare o agravează, poate fi resimțită de multe ori că o durere ascuțită. Aceasta poate fi însoțită de furnicături și amorțeală în picioare și, deși poate fi destul de puternică imediat după trezire, intensitatea sa poate scădea pe parcursul zilei. Cu toate acestea, dacă simptomele sunt asociate cu pierderea controlului urinar, dureri abdominale severe sau febră și frisoane, atunci este necesar să se solicite ajutor medical.
Durerea de spate în zona coccisului
Poate fi o durere surdă care poate deveni ascuțită în anumite poziții, cum ar fi șezutul, ridicarea din poziție șezândă, statul prelungit în picioare, tuse, defecație sau în timpul contactului sexual.
Durerea de spate poate să fie însoțită de alte simptome dureroase sau de amorțeală în alte părți ale corpului, cum ar fi migrene, dureri de umeri sau de brațe, de asemenea pot să existe iradieri spre fese și picioare. Durata durerii poate fi, de asemenea, un indicator al cauzei sale; astfel, durerea poate fi clasificată că fiind cronică sau acută, în funcție de durata acesteia – mai mult de șase săptămâni sau mai puțin.
Cauzele durerii de spate
Exista o varietate de cauze ale durerii de spate precum postura incorectă, întinderi musculare sau chiar afecțiuni ale organelor interne, de la cele pasagere și banale, la cele care implică afecțiuni grave. Localizarea durerii poate indica cauza acesteia, aceasta putând fi situată în partea superioară sau inferioară a spatelui.
Cauze durere de spate în zona cervicală
- Luxații și entorse datorate suprasolicitării
- Postura incorectă atunci când stăm pe scaun sau în timpul nopții
- Lovituri puternice la nivelul cefei
- Artrita reumatoidă
- Hernia de disc
- Osteoporoza
- Artrita reumatoidă
- Stenoza spinală
- Fibromialgia
- Migrena
Cauze durere de spate în zona toracică
- Artitra
- Inflamații
- Întinderi musculare
- Afecțiuni pulmonare
- Fractura prin compresie a coloanei vertebrale
- Afecțiuni ale rinichilor
- Osteoporoza
- Obezitate
- Postura incorectă în timpul șezutului sau în timpul efectuării exercițiilor fizice
- Scolioza
Cauze durere de spate în zona lombară
- Întinderi musculare
- Hernia de disc lombară
- Litiaza renală
- Boala degenerativă a discului intervertebral (modificările apărute la nivelul discurilor intervertebrale odată cu înaintarea în vârstă)
- Spondiloza lombară
- Osteoartrita lombară
- Stenoza lombară
Cauze durere de spate în zona coccisului
- Traumatisme
- Modificări degenerative apărute odată cu înaintarea în vârstă
- Menopauza
- Spondilita
Cauzele durerilor de spate cotidiene
Durerea de spate poate fi cauzată de anumite activități cotidiene sau din cauza unei posturi necorespunzătoare. Printre acestea se numără răsuciri, tuse, strănut, întinderea, ridicarea sau purtarea greutăților, statul prelungit în picioare sau șezând, încordarea mușchilor gâtului (în timpul șofatului sau lucrului la calculator), somnul pe o saltea prea moale sau prea tare. Toate acestea sunt elemente care pot produce diferite tipuri de durere de spate, cu diferite localizări și intensități.
Cea mai frecventă cauză a tensiunii și contracturilor musculare rezultă de obicei din poziția greșită pe scaun. Acest lucru explică de ce copiii experimentează durere de spate, în special că urmare a modificărilor coloanei vertebrale determinate de poziția fizică incorectă.
În general, aceste dureri au caracter acut și trec într-o perioadă relativ scurtă de timp, dacă se elimină cauza, însă ele pot să reapară, dacă factorul declanșator revine.
- Sindromul cauda equina, cunoscut și că sindromul cozii de cal – se caracterizează prin dureri de spate și incontinență, cauzate de comprimarea unui grup de nervi situat în partea inferioară a măduvei spinării. Acești nervi sunt responsabili pentru senzațiile resimțite în zona inghinală. Cea mai frecventă cauză este hernia de disc, dar aceasta nu este singura cauză. Alte simptome sunt amorțeală la nivelul feselor, coapselor, tulburări ale funcției intestinului și vezicii urinare;
- Cancerul coloanei vertebrale – o tumoră pe traseul unui nerv sau în structura medulară;
- Infecțiile locale – boli inflamatorii pelvine, infecții ale vezicii urinare, infecții renale sau ale măduvei;
- Probleme la rinichi – pietrele la rinichi (litiaza renală) pot provoca și dureri de spate, în zona lombară;
- Afecțiuni ginecologice – fibroamele uterine mari și maladiile maligne din sfera genitală pot genera dureri lombare de spate.
- Tulburările de somn – persoanele cu tulburări de somn sunt mai predispuse la dureri de spate, în comparație cu altele;
- Afecțiunile pulmonare – sunt în mod frecvent asociate cu durerile de spate, de la cele virale sau bacteriene (pneumonii, TBC) până la cele cronice sau oncologie;
- Zona Zoster – este o infecție virală, provocată de virusul Varicelo-Zosterian, un tip de virus herpetic, responsabil și de apariția varicelei. Daca o persoană a avut în trecut varicelă, virusul rămâne la nivelul rădăcinilor nervoase, în stare latentă. Reactivarea virusului poate afecta nervii și duce la dureri de spate
Durerea de spate – factori de risc
Orice persoană, indiferent de vârstă, poate experimenta dureri de spate. Cu toate acestea, anumiți factori pot contribui la apariția și exacerbarea acestor suferințe, în special în cazul durerilor cronice.
Printre factorii de risc care cresc probabilitatea de a suferi de dureri de spate se numără:
- Unele profesii, precum cele care implică ridicarea și transportul greutăților, sau păstrarea anumitor poziții în timpul lucrului, reprezintă un factor de risc suplimentar;
- Sarcina și perioada de după naștere, ca urmare a schimbărilor hormonale specifice;
- Menopauza, pe fondul dezechilibrelor hormonale;
- Un stil de viață sedentar;
- Vârstă înaintată;
- Obezitatea și excesul de greutate;
- Fumatul;
- Exercițiul fizic intens, mai ales dacă este făcut incorect;
- Factorii genetici;
- Afecțiunile medicale, cum ar fi artrita și cancerul;
- Durerea spatelui tinde să fie, de asemenea, mai frecventă la femei decât la bărbați, că urmare a specificității hormonale feminine;
- Înălțimea – persoanele înalte suferă mai frecvent de dureri de spate;
- Stresul, anxietatea și tulburările de dispoziție sunt factori determinanți.
Tratamente pentru durerile de spate
Pentru tratarea corectă a durerii de spate, este important să se identifice cauza care o declanșează. În general, aceste dureri sunt tratate cu odihnă, medicamente ușoare, căldură și, uneori, exerciții fizice regulate. Repausul total nu este recomandat, iar limitarea mișcărilor este contraindicată. De aceea, este preferabil să se mențină activitatea, tolerând senzațiile dureroase. Activitățile fizice ușoare, precum mersul pe jos, pot oferi un beneficiu suplimentar, în timp ce se evită activitățile care pot cauza durere.
Kinetoterapia este este un tratament complementar care poate fi utilizat concomitant sau separat de tratamentul convențional.
Kinetoterapia se ocupă de investigarea modului în care articulațiile și musculatura influențează activitățile motrice normale ale omului. Pentru a se asigură că programele de kinetoterapie sunt adecvate pacientului, se iau în considerare vârstă, boala, tipul de activitate desfășurată, stadiul evoluției bolii și alte afecțiuni. Kinetoterapia presupune supravegherea individuală a fiecărui pacient, realizată de către un kinetoterapeut, cu accent pe coloana vertebrală. Odată ce durerea este ameliorată, kinetoterapeutul poate introduce exerciții de flexibilitate și forță pentru mușchii spatelui și abdominali.
Fizioterapia este un tratament neinvaziv, care nu produce reacții adverse, folosind curent electric, lumină sau câmp magnetic, pentru a reduce durerea, a relaxa mușchii și a ameliora spasmele și contracțiile vasculare.
Prevenirea durerilor de spate
Prevenția, deși este considerată idee banala, rămâne cea mai bună strategie. Pentru a evita suferință, soluțiile sunt relativ simple și presupun adoptarea unei rutine care să includă exerciții fizice și exerciții de tonifiere.
Astfel, printre măsurile pe care le putem lua pentru a preveni astfel de dureri se numără următoarele:
Activitatea fizică regulată
Sunt recomandate exerciții aerobice, cele care întăresc mușchii abdominali și pe cei ai spatelui și antrenamentele de flexibilitate.
Dieta echilibrată
Dieta care ne ajută să prevenim durerile de spate trebuie să conțină calciu și vitamina D, necesare pentru sănătatea oaselor.
Evitarea fumatului
S-a constatat că durerile de spate sunt mai frecvente în rândul persoanelor care fumează.
Menținerea unei posturi corecte
Pentru a avea o poziție corectă, atât când se stă în picioare, cât și când stăm așezați, trebuie menținută privirea orientată spre înainte, capul aliniat cu coloana vertebrală și spatele drept. Așezați la birou, picioarele trebuie să fie la sol și antebrațele la același nivel cu biroul, iar fundul lipit de spătarul scaunului. Poziția corectă trebuie menținută și în timpul somnului, folosind o saltea ortopedică și o pernă potrivită, care să nu forțeze gâtul.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]