Afla cum Kinetoterapia si psihoterapia pot lucra impreuna pentru a ajuta la gestionarea stresului si anxietatii

Atunci când vine vorba de gestionarea stresului și anxietății, tratamentele sunt diferite pentru fiecare persoană în parte.

Din fericire, există o serie de modalități și terapii care pot gestiona și trata aceste probleme ale societății moderne.

Două metode eficiente, care funcționează foarte bine împreună, sunt kinetoterapia și psihoterapia.

Însă nu întotdeauna i s-a acordat suficientă importanță acestui „cuplu”.

Kinetoterapia: O abordare fizică a gestionării stresului

Kinetoterapia, sau terapia prin mișcare, este o metodă de tratament care abordează exercițiile fizice.

Aceasta se concentrează pe dezvoltarea și îmbunătățirea coordonării și forței musculare, a flexibilității și a mobilității.

Psihoterapia, pe de altă parte, este o formă de tratament care implică discuții cu un terapeu, în scopul de a ajuta oamenii să înțeleagă și să își depășească blocajele emoționale sau psihologice.

Kinetoterapia și psihoterapia sunt terapii complementare care pot fi folosite și separat însă împreună pot produce efecte mult mai benefice.

Împreună, aceste forme de terapie ajută considerabil la reducerea stresului și anxietății într-un mod holisitc și eficient.

Psihoterapia: O abordare mentală a gestionării stresului

Ce se întâmplă atunci când mintea ta nu mai face față stresului și anxietății?

Uneori stresul și anxietatea pot fi extrem de dificil de gestionat, caz în care e recomandat să ne îndreptăm atenția spre un psihoterapeut.

Dacă în urmă cu 10-15 ani o astfel de abordare a problemelor personale și emoționale era privită cu suspiciune, în prezent, această practică a devenit mai populară.

În era tehnologiei și a vitezei putem cu ușurință cădea în diferite capcane emoționale din pricina stresului și al anxietății.

De multe ori ajungem să ne suprasolicităm la locurile de muncă, pentru simplul motiv că nu reușim să apreciem volumul de muncă pe care-l implică anumite activități, dar nici propria capacitate de a-l face față.

Prin psihoterapie putem găsi soluții la care nu ne-am fi gândit

În loc să abordăm aceste probleme doar la suprafață, psihoterapia se concentrează pe descoperirea cauzelor subiacente stresului și anxietății, și dezvoltarea strategiilor durabile pentru gestionarea lor.

Psihoterapia este utilizată în mod frecvent pentru a trata o varietate de probleme de sănătate mintală.

Prin intermediul acestei forme de terapie, puteți învăța să identificați și să abordați gândurile și sentimentele care vă provoacă stres și anxietate.

Cu toate acestea, psihoterapia nu trebuie privită ca o soluție magică sau un remediu rapid pentru problemele de sănătate mintală.

Este important să înțelegem că psihoterapia implică un proces de colaborare între terapeut și pacient și poate necesita timp și efort pentru a vedea rezultate semnificative.

De aceea, noi cei de la Transilvania Recovery Centre vă propunem să luați în considerare o combinare a psihoterapiei cu kinetoterapia pentru a avea rezultatele cele mai bune.

Cum pot conlucra kinetoterapia și psihoterapia?

Atunci când kinetoterapia și psihoterapia sunt combinate, pacienții beneficiază de avantajele ambelor terapii.

De exemplu, exercițiile fizice pot ajuta pacienții să își elibereze tensiunea și să reducă anxietatea.

Terapia cognitiv-comportamentală poate ajuta pacienții sa invete cum sa identifice si sa schimbe modelele de gandire distructive sau perturbatoare care au o influenta negativa asupra comportamentului si emotiilor lor.

Îi poate ajuta la a înțelege cum să depășească anumite blocaje emoționale de tipul „Eu nu pot!”.

O altă metodă foarte utilă prin care kinetoterapia și psihoterapia pot conlucra este prin utilizarea tehnicii de biofeedback.

Această tehnică presupune folosirea unor aparate speciale cu ajutorul cărora este urmărită funcționarea corpului pacienților, în timpul episoadelor de stres și se anxietate.

Prin urmărirea acestor informații, oamenii învață cum să-și controleze corpul, starea de bine, prin reducerea stresului și anxietății.

E ca și cum corpul lor ar avea un prieten care le spune “Hei, relaxează-te!”, atunci când simt că devin agitați.

Această tehnică constă în monitorizarea unor funcții corporale, cum ar fi tensiunea arterială, frecvența cardiacă și respirația.

Aparatul furnizează informații vizuale sau auditive, astfel încât pacientul să poată folosii aceste date pentru a învăța să-și controleze funcțiile corporale și să își reducă nivelul de anxietate și stres.

De exemplu, o persoană care suferă de anxietate poate fi învățată să își controleze respirația pentru a reduce tensiunea arterială și frecvența cardiacă.

Acest lucru poate fi realizat prin utilizarea unui dispozitiv de biofeedback care monitorizează respirația și apoi furnizează feedback în timp real cu privire la ritmul respirației.

Această tehnică poate fi utilizată pentru a ajuta pacienții să devină mai conștienți de funcțiile corpului lor și de modul în care să pot să le controleze într-un mod cât mai eficient.

Un alt mod prin care kinetoterapia și psihoterapia pot lucra împreună este prin utilizarea dansului ca terapie.

Așadar, iată cum kinetoterapia și psihoterapia pot fi combinate într-un mod eficient, dar insuficient exploatat, astfel încât să vină în ajutorul pacientul care se confruntă cu probleme legate de stres și anxietate.

Utilizarea acestor tehnici pot ajuta pacienții să își dezvolte abilitățile de a-și controla funcțiile corpului și emoțiile.

Este important să luăm în considerare aceste soluții terapeutice atunci când căutăm modalități de a gestiona stresul și anxietatea într-un mod eficient și durabil.