Skip links
Published on: Motivatia

7 Metode Eficiente – prin care sa-ti mentii motivatia in timpul procesului de recuperare

Recuperarea este procesul de restabilire fizică și psihică după o boală, accident, traumatism sau intervenție chirurgicală.

Uneori recăpătarea abilităților se face total, alteori doar parțial.

Scopul procesului de recuperare este ca tu să-ți recâștigi capacitatea de a funcționa cât mai aproape de un stil de viață autonom, de a te întoarce la activitățile obișnuite pe care le practicai înainte.

Procesul în sine este însă mult mai complicat și presupune un mare consum de energie, atât din punct de vedere fizic, cât și emoțional.

Pentru asta, specialiștii noștri îți stau la dispoziție.

„Vezi și Recuperarea după un traumatism.”

Pe parcursul acestui proces, vei întâmpina provocări cu care nu te-ai mai confruntat în trecut, provocări menite să-ți influențeze motivația și determinarea.

Specialiștii Transilvania Recovery Centre și-au câștigat vasta experiență din diversitatea de cazuri cu care au venit în contact.

Pentru a veni în sprijinul tău, am pregătit un material cu cele mai eficiente șapte metode care te pot ajuta la păstrarea motivației de care ai nevoie pentru continuare procesului recuperator:

  1. Stabilirea unor obiective clare și realizabile Primul pas pentru menținerea motivației în timpul procesului de recuperare este stabilirea unor obiective clare și realizabile. Fixarea unor astfel de obiective dau un sens și o direcție clară întregului proces de recuperare. În stabilirea obiectivelor se iau în considerare mai mulți factori, cum ar fi: starea mentală/motivațională, a condiției sau a traumatismului suferit și nu în ultimul rând, condiția fizică din momentul începerii procesului de recuperare.
  2. Găsirea unui sistem de suport Acest pas este vital. Având în vedere că procesul de recuperare poate avea și episoade de regresie – ceea ce automat duce la o demotivare puternică, ai nevoie de un sistem de sprijin solid. Acesta poate fi un grup de suport (a căror membri trec printr-un proces similar și care sunt dispuși să discute despre încercările prin care trec), familia și prietenii sau chiar un psihoterapeut sau mentor care să-ți ofere sfaturi și încurajări obiective, adaptate personalității tale.
  3. Gestionarea emoțiilor negative Cel mai adesea, factorii care afectează motivația sunt emoțiile negative, însoțite de anxietate și depresie. Chiar dacă poate părea descurajant, e important să înțelegi că acestea sunt episoade normale ale procesului de vindecare. În momentul în care apare o cădere puternică de motivație, e recomandat să se apeleze la ajutorul unui psihoterapeut experimentat. Acesta poate deveni ghidul de nădejde în explorarea gândurile și sentimentelor ce stau la baza episodului anxios sau depresiv, punând mai apoi în practică modalități eficiente de a gestiona/diminua efectele neplăcute ale acestor stări.
  4. Abordarea unui program de mișcare fizică Studiile arată că exercițiile fizice pot ajuta la îmbunătățirea stării de spirit și la reducerea stresului. Kinetoterapia sau pregătirea fizică sunt mereu o soluție foarte bună. Gimnastica, efortul fizic controlat, au rolul de a pune în mișcare energia stagnantă din corp, ajutând la o fluidizare a conexiunii dintre minte (creier) și corp, la dobândirea unei clarități mentale și, în final, la redobândirea capacităților fizice.
  5. Fii blând cu tine! Atunci când îi încurajăm pe cei dragi sau pe cei cu nevoi speciale din jurul nostru, căutăm să le adresăm cuvinte pozitive, rostite cu blândețe și cu compasiune. De Ce Nu Ai Face Asta Și Cu Tine Însuți? Nu îți impune prea multe sarcini și nu fi prea critic cu tine. Concentrează-te pe progresele pe care le faci, oricât de mărunte ți se par a fi acestea. Nu uita: „mic cu mic se face mare”! Fii mândru de tine, de stadiul la care ai ajuns, și impulsionează-te să-ți atingi obiectivele fără să-ți forțezi limitele!
  6. Include în programul zilnic lucruri care îți fac plăcere  Adesea uităm să facem lucrurile care ne fac plăcere și ne ascundem în spatele unor suferințe care, deși sunt justificate, pot să nu fie întotdeauna realiste. Prezența activitățile plăcute sunt vitale în procesul de recuperare. Fie că este vorba despre citirea unei cărți, de vizionarea unui film sau de practicarea unui hobby, atât cât starea fizică o permite, includerea acestora în procesul de recuperare pot deveni cheia succesului în eficientizarea timpului de recâștigare a bunăstării personale. A reînvăța să te simți bine cu tine însuți, în propriul tău spațiu și în noile circumstanțe în care te-a adus viața, devine esențial în recăpătarea echilibrului interior.
  7. Crearea unui sistem de recompense! O metodă bună de a menține motivația vie în timpul procesului de recuperare este configurarea unui sistem de recompense pentru fiecare pas realizat. Aceste recompense pot fi o cină la un restaurant sau o excursie într-un loc pe care doreai să-l vizitezi de mult timp, invitarea prietenilor sau a rudelor apropiate, în funcție de cât îți permite starea fizică și/sau financiară. Genul acesta de gratificare poate ajuta la păstrarea motivației sau chiar la creșterea acesteia, în direcția atingerii obiectivelor deja setate.

Da. Procesul de recuperare este un proces dificil, dar nu imposibil!

Poate fi realizat dacă este pusă în joc suficientă determinare pentru menținerea motivației.

Stabilirea unor obiective clare și realizabile, găsirea unui sistem de suport, gestionarea emoțiilor negative, exercițiile fizice, aplicarea blândeții, găsirea și concretizarea unor activități plăcute, dar și crearea unui sistem de recompense pot deveni elemente cheie în calea unei recuperări eficiente și de durată.

La Transilvania Recovery Centre le puteți găsi pe toate, în pachetele personalizate pentru nevoile fiecărui pacient.

Contactează-ne astăzi și hai să discutăm despre recuperarea mobilității tale.

Leave a comment